Op reis met klankschalen

Zoals in een eerder blog geschreven, ben ik een ervaren fantasiereiziger. Nu noem ik het zelf liever klankreiziger. Dat klinkt iets minder spannend, het vooral òntspannend. Tsja, verschil moet er zijn.

Voor wie?

Ik ben dan inmiddels ervaren, dus wil ik dat graag delen met anderen. Klankreizen kun je gebruiken bij iedereen. Jong, oud, man, vrouw, gezond, ziek of wat dan ook. 
Klankmassages daarentegen sluiten een klein deel van de bevolking uit. Ik zal daar hier verder niet op ingaan. Maar één van die uitsluitingen zijn zwangeren. Vooral zwangeren met al dikke buiken. Het is namelijk helemaal niet praktisch om schalen op een bewegende, dikke buik te zetten. Straks wiebelen ze eraf. En dat is zonde, zeker als je weet wat die schalen kosten. En, als ze vallen: zijn ze stuk...

Onderbuikgevoel

Echter, zwangeren kunnen vaak wel wat extra ontspanning gebruiken. De hele dag dat extra gewicht meetorsen. Slechter slapen door je dikke buik, enzovoort. Bovendien is er de spanning van de bevalling en het aanstaande moederschap. Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen.
In mijn omgeving zijn een aantal zwangeren die zeer geïnteresseerd waren in mijn klankpraktijk. En eigenlijk wel graag de rust van een klankmassage kunnen gebruiken. Maar ja, die buik dan?

De eerste groep

Tijdens mijn laatste cursus werd ik een ervaren klankreiziger. Ik leerde klankreizen te schrijven en hoe te vertellen. En het leek me direct een goed idee om dit te organiseren voor de zwangeren bij mij in de omgeving. Ze waren allen enthousiast en kwamen in mijn praktijk. Zwanger van de eerste, de derde of een tweeling, ze waren er allemaal.

Kaarsjes aan, licht gedempt, aangename warme ruimte. Lekker liggen op de matjes en een dekentje over je heen. En de reis begon…

De reis

We gingen de bergen op naar een mooi kasteel, we zochten de juiste weg en kregen hulp van een oude dame. De weg was te vinden door te vertrouwen op je eigen gevoel, het moedergevoel van de zwangeren. We vonden het mooiste wiegje en daar lag hun eigen baby. Ze namen alle tijd om hem te koesteren en te knuffelen. Uiteindelijk ging de baby mee naar het eigen huis van de zwangeren.
Het was een mooie reis die iedereen anders heeft beleefd, maar waarin genoeg ruimte was om te vertrouwen op je eigen gevoel. Weten dat het goed komt. Soms is het moeilijk en zwaar en dan kun je vertrouwen op de steun van je naasten.

Genieten

De zwangeren waren heerlijk ontspannen, vonden het een bijzondere ervaring en de helft van de baby's reageerden op het geluid van de klankschalen.

Het was een mooie ervaring om dit te mogen geven aan die zwangeren, ook ik heb er enorm van genoten. We hebben de avond afgesloten met een kopje thee en even nakletsen. Iedereen ging ontspannen weer naar huis en allen waren ze enthousiast om dit nog een keer te mogen meemaken. 

Wie weet waar we dan heengaan.