Hoe word je een ervaren fantasiereiziger?

Klankreizen. Een fascinerende term. Wat is het? Wat doet het? Wat kan ik ermee?

Mijn ervaring

Al in het eerste cursusweekend van de opleiding tot klankmasseur heb ik zelf ervaren wat een klankreis is.
De diepe ontspanning, gecombineerd met fantasie, bracht mijn gedachte terug op een echte reis waarin ik me bewust was van mijn ontspanning. Ik was weer helemaal met mijn gedachte terug in het zwembad, midden in het tropische regenwoud. Wat ik toen nog niet wist, was dat ik het geven van klankreizen inmiddels aan mijn aanbod heb toegevoegd. Dit mag iedereen wel meemaken!

Dat klinkt goed!

Dus, klaar met de opleiding tot klankmasseurs, valt mijn oog op het aanbod aan vervolgseminars aan de Peter Hess academie. En er is een seminar dat heet "Klank en fantasiereizen". Ik ben direct geïnteresseerd en schrijf me in.
Na enkele maanden wachten is het eindelijk zover. Het seminar. Ik heb zelf al wat reizen geschreven voor kinderen, maar nu word ik hierin geschoold.

Scholing

De eerste avond begon gelijk goed. Ik heb drie klankreizen gehoord waarbij de ontspanning zo diep was dat ik weinig heb verstaan van wat er gezegd is. Pfff, dat belooft nog wat. Ik moet het tenslotte wel leren.
De volgende dag zijn we bezig met taal in allerlei vormen, wordt onze creativiteit uitgedaagd en leren we do's en don'ts voor het schrijven van een fantasie, ofwel klankreis. Ook gaan we aan de slag om onze allereerste echte fantasiereis te schrijven.
Wat is eigenlijk het verschil? Er is geen verschil! Het leuke van een fantasiereis is dat alles kan, je fantasie wordt enorm gestimuleerd. Dit wordt versterkt door de klanken van de schalen die de fantasie stimuleren en ondersteunen. Je kunt het ook klankreis noemen. Je gaat op reis in je eigen fantasie. Er wordt richting gegeven door de verteller, maar er blijft nog genoeg te fantaseren. In een groep van negen mensen die dezelfde fantasiereis krijgen, heeft iedereen een andere reis gemaakt.
De laatste dag van het seminar, gaan we allemaal onze reis uitwerken en vertellen. Het is superspannend, maar heel leuk om te doen. Het is gaaf om te merken hoe mensen ontspannen, een minibreak nemen en dat dit mogelijk is op jouw verhaal en hun fantasie. 
We zijn met negen in de groep, we horen dus acht fantasiereizen en kunnen ons na dat weekend gerust fantasiereiziger noemen. Geweldig!

Dromen

Het mooiste is, fantasiereizen zijn voor iedereen. Hoe heerlijk is het om weg te dromen in een verhaal, om lekker te liggen of te zitten en meegevoerd te worden door je eigen dromen. Dromen waarin alles kan. Vliegen op de rug van een vogel, met een raket de ruimte in. Met een trein je eigen fantasieland in, achter een konijn aan een konijnenhol in. Niets is te gek.

Voor wie is een klankreis?

Wat doet een fantasiereis eigenlijk? Het biedt ontspanning, je creativiteit wordt gestimuleerd. Immers, je fantasie wordt geprikkeld. Je komt tot nieuwe ideeën en inzichten. En het is gewoon heel erg leuk. Een moment voor jezelf, wat je ook in een groep kunt beleven. Ongegeneerd dromen. Als je wilt, kun je lekker liggen op een matje zonder je schuldig te voelen. En wegdromen op de bijzondere geluiden van de klankschalen.
Maar dat is toch alleen voor kinderen? Nee, hoe fijn zou het zijn om even in je eigen dromen te zijn, om de mooiste en bijzonderste dingen mee te maken? Dat wil, toch iedereen? Jong, oud, ziek of gezond?

Kom langs en geniet! Dan wordt ook jij een ervaren fantasiereiziger.