De zweverigheid van een klankmassage

Er zijn klankmassages en er zijn klankmassages. Er bestaan klankmassages op gevoel. De masseur zet dan de klankschalen op gevoel op bepaalde plekken van het lichaam, omdat hij of zij voelt dat dat lichaamsdeel extra aandacht kan gebruiken.

Zo'n klankmasseur ben ik niet.

Wie ben ik dan wel?

Van oorsprong verpleegkundige ben ik opgeleid met EBP, Evidence Based Practice. Ofwel wetenschappelijk aangetoond voor we het toepassen. Bovendien ben ik een echte Noord-Hollandse met nuchtere "wij geloven niet in zweverigheid" roots.

Zweverig of een bewezen methode?

Als klankmasseur ben ik opgeleid volgens de methode van Peter Hess. Precies: een methode. 
Peter Hess is een natuurkundige die leeft in Duitsland. Zijn specialisatie ligt bij de fysieke techniekwetenschappen.
Hij heeft de methode ontwikkeld. Het is helder hoe de schalen trillen. Ze heten dan ook klankschalen, de trilling van de schalen als je ze aanslaat, geeft de massage. Elke schaal is voor een eigen gebied van het lichaam, afgestemd op de vermogens van dat gebied. Zo zet je geen zware schalen met lage tonen op de borstkas.
Elke schaal is handgemaakt, Peter Hess heeft eigen, A-kwaliteit klankschalen. Elke schaal bestaat uit een legering van 12 metalen, allemaal passend bij elkaar en allemaal met hun eigen trillingsfrequentie en hun eigen kenmerken. Elke schaal die uit het vuur komt, wordt getest en gemeten. Volgens een vaststaande methode wordt de schaal aangeslagen en de trilling wordt gemeten. Elke schaal moet binnen een frequentie passen die valt binnen het doel van de schaal. Zo niet, dan gaat deze subiet terug het vuur in en begint het proces opnieuw.
In Duitsland wordt de methode uitgebreid onderzocht, wetenschappelijk, in ziekenhuizen en op kinderdagverblijven. De werking wordt onderzocht, hoe het komt dat men zo ontspant en wat de voordelen en nadelen zijn. Wat de contra-indicaties zijn en de doelgroepen. Alles wordt vastgesteld. Dat kan, want we werken volgens een methode. De plaatsing van elke schaal is uit te leggen en altijd op dezelfde manier, in dezelfde volgorde. En ik ben gecertificeerd om deze methode te volgen. Net als vele andere klankmasseurs in Europa, Brazilië, Australië. In wel 23 landen zijn Peter Hess Klankmasseurs te vinden. En waar je ook komt, de materialen en de methode is overal hetzelfde. Eens per jaar is er een congres waar alle klankmasseurs van de hele wereld samenkomen en verder leren. Er zijn symposia waar de hoogste hoogleraren van de Duitse gezondheidszorg praten en hun onderzoeksresultaten delen. Hoe bedoel je zweverig?

Nederland blijft achter

De laatste vraag die overblijft. Waarom wordt het zo weinig toegepast in Nederland? Onbekend maakt onbemind, bangigheid voor iets nieuws. Bovendien is er geen belangstelling vanuit de Nederlandse Medische wereld, omdat er weinig Nederlandstalige onderzoeken zijn en er geen geld voor vrijgemaakt wordt om dit wel te doen.